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March 23, 2016 

 

MEMORANDUM TO: Stafford County Planning Commission 

 

FROM:   J   

 

 

SUBJECT: Zoning Text Amendment for Regulations Regarding Measurement of 

Building Height 

     

ATTACHMENTS: 

 

1. Proposed Ordinance O16-18      

 

2.  Resolution R16-64 

 

3. Graphics 

 

 

ISSUE: 

 

The Planning Commission is to consider proposed amendments to County Code Sec. 28-24, 

“Measurements,” regarding the method for measuring the height of a building. 

 

BACKGROUND: 

 

Staff recently encountered difficulties with reviewing building permit applications for new home 

construction.  There is an issue with determining how a building is measured according to the Uniform 

Statewide Building Code (USBC) versus the Stafford County Code, Chapter 28, Zoning Ordinance 

(Zoning Ordinance).  The discord between the two Codes has forced some builders to modify house 

design plans to lower roof pitches.  

  

The USBC states that the height measurement shall be calculated from the average grade of the structure 

to the mid-line of the roof, or the highest point of a flat roof.  The USBC applies uniformly across every 

jurisdiction in the Commonwealth.  The Zoning Ordinance states that the measurement shall be calculated 

from the average grade of the structure to the highest point of the roof.  Both of these methods rely on the 

finished grade around the entire structure as points of reference. 
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For example, if the height limitation in the Zoning Ordinance is 35 feet, the measurement would be taken 
from the finished grade on all sides of the building, and a measurement calculated from the average of 
those points to the highest point of the roof.  The same points at grade would be used in the USBC 
method, except the measurement would be calculated to the mid-line of the roof, half-way between the 
eave and the ridge line.  This can result in a difference of several feet.  See Attachment 3 for an example 
of this discrepancy. 
 
This discrepancy can make the difference between whether or not a structure can be built.  The USBC 
uses this measurement to determine the type of construction needed to ensure the safety of the structure.  
The Zoning Ordinance uses the height of the structure as a regulatory measure for building size and 
massing.  If a structure exceeds the height limit, it would violate the Zoning Ordinance.  If the structure is 
designed with a walk-out basement and constructed with a steeply pitched roof, it may not comply with 
the current Zoning Ordinance regulations and may not be approved to be built.  The only remedies are 
reduce the buildings’ height or request a variance from the Board of Zoning Appeals (BZA).  A variance 
may be difficult to obtain because a hardship must be shown that is not self-imposed.   
 
Staff recommends the Zoning Ordinance be amended to be more consistent with the USBC by allowing 
the height of a building to be measured from the average grade at the front line of the structure to the mid-
line of the roof.  This would allow the builders to measure the height of the building using the same point 
on the structure as required by the USBC, and help prevent the issues of non-compliance with the Zoning 
Ordinance or the denial of permit requests. 
 
Staff presented this amendment to the Board of Supervisors Community and Economic Development 
Committee (CEDC) at its February 2, 2016 meeting.  After discussion, the CEDC voted to forward this 
proposed text amendment to the Board for referral to the Planning Commission for a public hearing and 
its recommendation.  At the March 1, 2016 meeting, the Board voted to forward this proposed text 
amendment to the Planning Commission for their review and recommendations.   
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          O16-18 
 
 

PROPOSED 
 

BOARD OF SUPERVISORS 
COUNTY OF STAFFORD 
STAFFORD, VIRGINIA 

 
ORDINANCE 

 
At a regular meeting of the Stafford County Board of Supervisors (the Board) held in 
the Board Chambers, George L. Gordon, Jr., Government Center, Stafford, Virginia, on 
the _____ day of __________, 2016: 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
MEMBERS:         VOTE: 
Robert “Bob” Thomas, Jr., Chairman 
Laura A. Sellers, Vice Chairman  
Meg Bohmke 
Jack R. Cavalier  
Wendy E. Maurer 
Paul V. Milde, III  
Gary F. Snellings 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
On motion of  , seconded by  , which carried by a vote of  , the following was adopted: 
 

AN ORDINANCE TO AMEND AND REORDAIN STAFFORD 
COUNTY CODE SEC. 28-24, “MEASUREMENTS”  
 

 WHEREAS, the height of a structure is a regulating tool in the County’s Zoning 
Ordinance to promote good planning design and in the Uniform Statewide Building 
Code (USBC) to determine construction methods; and 
 
 WHEREAS, the method of measuring the height of a structure is not the same 
between the Zoning Ordinance and USBC, causing discord between the two Codes; and   
 
 WHEREAS, the Board desires to remove such discord by amending the Zoning 
Ordinance to be consistent with the USBC for measuring of the height of a structure; 
and 
 
 WHEREAS, the Board considered the recommendation of the Planning 
Commission and staff, and the public testimony, if any, received at the public hearing; 
and 
  
 WHEREAS, the Board desires to amend Stafford County Code Sec. 28-24 to 
modify the method of measuring the height of a structure from the highest point of a 
roof to the mid-line of a roof; and  
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 WHEREAS, the Board finds that public necessity, convenience, general welfare, 
and good zoning practices require adoption of this ordinance;  
  
 NOW, THEREFORE, BE IT RESOLVED by the Stafford County Board of 
Supervisors on this the ____ day of ______ , 2016, that Stafford County Code Sec. 28-
24 “Measurements” be and it hereby is amended and reordained as follows, all other 
portions remaining unchanged: 
 
Sec. 28-24.  Measurements 
 
Measurements required under this chapter shall be made following these principles:  
 
(2) Height of structure. The vertical dimension of a structure as measured from the 

average elevation of the finished grade within twenty (20) feet of the structure to 
the highest point of the structure. at the front line of the building to the highest 
point of the roof of a flat roof, or the deck line of a mansard roof, or the mean 
height level between eaves and ridge (mid-line of the roof) for a gable, hip or 
gambrel roof. The height limitations contained in Table 3.1 shall not apply to 
spires, belfries, cupolas, antennas, communication towers, silos, barns, water 
towers, ventilators, chimneys, monuments, flag poles or other appurtenances 
usually required to be placed above the roof level and not intended for human 
occupancy. 
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